3 Ağustos 2022 Çarşamba

SİVRİSİNEK


  • Sivrisinekler tam başkalaşımlı böcekler olup 4 evreden geçerler: Suda geçen yumurta, larva, pupa evreleri ile karada geçen ve ergin evre. Sivrisinekler doğru bilinenin aksine kışın da hangi evrede olursa olsun yaşayabilir. 
  • Yumurtadan çıkan sivrisinek yavrularının (larva ve pupa), büyüme evrelerini tamamlayabilmeleri için küçük bir su birikintisine ihtiyaç duyar. Bu, çamurlu bir yağmur suyu, bataklık, çeltik, havuz suyu ya da teneke kapta birikmiş bir su olabilir. Ancak durgun sular sivrisineklerin tercih sebebidir. Çünkü bu sular, içerdikleri fotosentez yapabilen bitki öbekleri sayesinde, oksijence zengindirler. 
  • Sivrisinek yumurtaları su bulunan her ortamda gelişebilirler, ancak bazı şartların sağlanması gerekir: Yumurtadan çıkacak olan larva, yetişkin bir sinek oluncaya kadar farklı evreler geçirecektir. Her evrede de yavru sineğin farklı ihtiyaçları olacaktır. Kuraklık ve aşırı sıcak da yumurtaların gelişimini engelleyebilir.
  • Bir sivrisineğin kan emmek için konukçusunu nasıl bulduğu tam olarak bilinememektedir. Kanda bulunan aminoasitlerin, eminlerin ve amonyağın karışımı cezbedicidir. En iyi cezbetme etkisinin nem ve sıcaklık olduğu bilinmektedir.
  • Ergin dişi ve erkeklerin besini bitki ve meyve sularından aldıkları şeker ve proteinden oluşur. Dişiler, yumurta yapabilmek için kan emmek zorundadır. Laboratuvar ortamında bitkisel besinlerle uzun süre yaşatılabilirler fakat yumurta elde edilemez. Familya türlerinin hepsi kan emmez; tamamen bitkisel beslenenler de vardır.
  • Sivrisinekler kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riski vardır. Örneğin sarıhumma, fil hastalığı ya da sıtma gibi parazit hastalıklarını sivrisinekler taşıyabilir. AIDS'e sebep olan HIV ise bu canlılarda gelişme ortamı bulamaz. Virüsler, sivrisinekler tarafından taşınmaz.
  • Pek çok doğal düşmanları vardır. Kurbağalar, balıklar, kertenkeleler, bukalemunlar, kuşlar, yarasalar ve böcek larvaları; sivrisinek ve larvalarıyla beslenirler.
  • Sivrisineklerle mücadele için kimyasal ve fiziksel pek çok metot kullanılmaktadır. Ancak çok basit ve hızlı üremeleri nedeniyle etkin bir mücadele ile lokal temizliği mümkündür.

Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?
Birçok sivrisinek ısırığı kaşıntısı bir süre sonra geçer ve birkaç gün içinde de kendi kendine iyileşir.. Aşağıdaki  ipuçları sivrisinek ısırığı sonucunda oluşan kaşıntıları hafifletmek için kullanılabilir:

Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi içeriğindeki maddelerden dolayı sivrisineğin neden olduğu kaşıntı ve şişliği giderebilir. Aynı zamanda tahriş önleyici niteliklere sahiptir. Bir kasede yulaf ezmesi ve suyu muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırıp, tahriş olmuş bölgeye sürün.

Buz: Buzun yarattığı soğuk etkiyle sivrisinek ısırığındaki iltihap da azalmaktadır. Soğuk aynı zamanda cildi uyuşturur bu da kısa süreli bir rahatlama sağlamaktadır. Cilde zarar vermemek adına buzu 5 dakikadan fazla ısırığın olduğu bölgede bekletmeyin. Cilt ve buz arasında mutlaka bez gibi bir bariyer koymanı gerekmektedir.

Bal: Bal içeriğindeki antibakteriyel özelliği sayesinde sivrisinek ısırıklarına karşı yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Boğaz ağrısı, şişlik ve morlukların tedavisinde kullanılan bal, kaşıntılı bir ısırık üzerindeki iltihabı da iyileştirerek kaşınma isteğini azaltır.

Aloe vera: Aloe vera jelinde bulunan anti-inflamatuar özelliği küçük yaraları iyileştirerek, enfeksiyonları sakinleştirmede etkili olmaktadır.

Fesleğen: Fesleğende bulunan öjenol (toksik etki yaratan güzel kokulu madde), cildi rahatlatarak kaşıntıya karşı etkili olmaktadır. Taze fesleğen yapraklarını çok ince olana kadar doğrayarak, cildinize sürebilirsiniz.

Sirke: Enfeksiyonlardan kan şekeri sorunlarına kadar birçok tıbbi durumları tedavi etmek için sirke kullanılmıştır. Sivrisinek ısırığı kaşınıyorsa üzerine bir damla sirke damlatarak, batma ve yanma hissinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Sirke aynı zamanda dezenfektan görevi görmektedir.

Soğan: Taze kesilmiş soğandan akan su, sivrisinek ısırıklarının acısını ve tahrişini azaltmada etkili olmaktadır. Bir soğandan bir dilim kestikten sonra birkaç dakika boyunca doğrudan ısırığa uygulayın. Soğanı çıkardıktan sonra bölgeyi iyice durulayın ve yıkayın.

Kekik:  Kekik bitkisi, sivrisinek ısırığının kaşınmasını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Kekikten en iyi şekilde faydalanmak için yapraklarını ince ince kıyın. Yaprakları doğrudan ısırdığınız yere uygulayabilir ve 10 dakika bekletebilirsiniz.

Papatya çayı: Cilde uygulandığında iltihabı azaltarak tahrişi hafifleyen ve iyileştirmeyi hızlandıran papatya çayı, sivrisinek ısırıklarına karşı etkili olarak kullanılmaktadır.

Sarımsak: Sarımsak, kalp hastalığından yüksek tansiyona birçok hastalıkta doğal çare olarak kullanılmaktadır. Bu ciddi durumlar için daha geleneksel tedaviler tercih edilebilirken, rahatsız edici bir böcek ısırığına uygulanan bir miktar sarımsak, sivrisinek ısırığı için evde uygulanabilecek kolay bir çaredir. Sarımsağın doğal anti-inflamatuar ve antibakteriyel etkilerinden yararlanarak sivrisinek ısırığının yarattığı etkilerden kurtulabilirsiniz.

Sivrisinek ısırıklarını nasıl önleyebilirsiniz?
Sivrisinek ısırığı tahrişinden kurtulmanın en iyi yolu, bir ısırıktan tamamen kaçınmak olacaktır. Açık havada yaz akşamında ısırıklardan kaçınmak istiyorsanız, cildinizi örtün ve maruz kalmanızı azaltmak için göl gibi sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerden uzak durabilirsiniz.

Kaynak:
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/sivrisinek-isirigina-ne-iyi-gelir-nasil gecer
https://tr.wikipedia.org/wiki/Sivrisinek#Biyolojisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BİYOLOJİ HABERLERİ

POPÜLER YAYINLAR


FİZİK DERSİ